Kinderfysiotherapie
Daanen Derksen

Algemeen

Op tienerleeftijd verandert er veel in het lichaam, zowel innerlijk als uiterlijk. Tieners zijn in de groei en daardoor vaak meer vatbaar voor klachten en blessures aan het bewegingsapparaat. De verschillende lichaamsdelen groeien in verschillende snelheden. Voor de coördinatie is dat heel lastig. Je merkt dat dan ook aan je kind; dat wordt wat slungeliger. Tijdens het sporten merken kinderen dat ze anders bewegen, daar moeten ze aan wennen. Hun lichaam doet niet wat ze verwachten.

Kinderen kunnen ook te maken krijgen met groeipijnen. Door de snelle groei van de botten, krijgen de spieraanhechtingen bij bijvoorbeeld de hiel en de knieën het zwaar te verduren. Het zijn klachten die voorbij gaan, maar ze zijn wel vervelend. Let er op om de belasting terug te brengen als je kind aangeeft last te hebben van groeipijn. Dus minder en minder intensief sporten en niet tot het uiterste gaan. Belangrijk is wel, dat je kind fit blijft. Door gerichte oefeningen kan men soms de belastbaarheid, de hoeveelheid belasting die een kind aankan, verhogen.

Bewegen is belangrijk voor jongeren. Bewezen is, dat tieners die voldoende bewegen zich beter kunnen concentreren op school, sterke botten en spieren ontwikkelen en waarschijnlijk als volwassenen actiever zijn en blijvend sporten of bewegen.
Voorbeelden van veelkomende klachten en blessures door sporten in deze leeftijdsgroep zijn:

  • lies-, heup-, knie-, en enkel klachten
  • nek- en rugklachten 
  • pees ontsteking of overbelasting
  • inspannings astma
  • verminderd uithoudingsvermogen of conditie

FITKIDS

FITKIDS

Groepjes voor kinderen voor kinderen van 6 - 18 jaar:

Voor wie:
Voor kinderen met een chronische ziekte of beperking, voor kinderen die moeite hebben met meedoen leeftijdgenootjes op school of tijdens sport en spelactiviteiten door een beperkte fysieke fitheid en/of onvoldoende motorische vaardigheden.

Onderliggende oorzaken kunnen zijn:
· ademhalingsproblemen
· chronische aandoeningen
· herstel na een periode van ziekte
· motorische achterstand (DCD)
· orthopedische ptoblemen
· overgewicht
· inactiviteit
· conditie- en krachtproblemen

Hoe
· kleine groepjes: zoveel mogelijk ingedeeld op leeftijd
· we werken aan vooraf door / met het kind gestelde individuele doelen
· begeleiding: door een kinderfysiotherapeut en een bewegingsagoog

 
© Kinderfysiotherapie Daanen Derksen 2021 · Heijenoordseweg 1 · 6813 GG Arnhem · info@daanen-derksen.nl · T 026-3523400